Zelf in de spotlights, zo ongemakkelijk....

Ik blijf het gek vinden. Ik zit al ruim 20 jaar in het vak van (persoonlijk) leiderschap, omgaan met veranderingen en het werken met teamdynamieken. Ik train, coach en adviseer mensen hierin. Gelukkig nog steeds met veel plezier. Ik vind het leuk om anderen te positioneren, maar mezelf…. pfff, dat blijft een ding.

Waardevrij

Om dat goed te kunnen doen probeer ik er zo volledig mogelijk voor de ander te zijn en waardevrij in het contact te zijn. Met als doel om de ander(en) verder te helpen, sterker te maken en vanuit wie ze ‘echt’ zijn te werken. Dat betekent dat ik ook vooral mijn eigen plussen en minnen moet kennen zodat ze niet in de weg komen te zitten van het coachen, trainen en adviseren. Dat gaat me in de loop van de jaren steeds beter af. Ok, ik leer er nog steeds in, maar geloof dat ik er in het moment steeds meer kan zijn voor de ander zonder daarin ook mezelf te verliezen.

Ook al sta ik met regelmaat voor groepen en heb ik ik veel persoonlijke gesprekken, ik ervaar dat als veilig. Verder kan ik ook goed zeggen waar een ander goed in is. Ik kan dan heel goed pitchen voor de ander :-). Veel mensen vinden dat gek en zouden het juist spannend vinden: in het middelpunt staan, vooral bij trainingen. Ik zie dat niet zo: ik sta er namelijk voor de ander en niet voor mezelf. Dat maakt het voor mij erg veilig.

Spannend

Wat ik wel spannend vind? Zeggen waar ik goed in ben? Waarvoor je vooral mij als procesbegeleider of (team)coach moet hebben? Mezelf pitchen of noem het verkopen vind ik best een ding. Daar heb ik nog wat te leren. Mooi voornemen voor dit jaar. Ik begin er meteen mee! Heb je hulp nodig in het creëren van beweging in de onderstroom, met procesbegeleiding, (team)coachen en/of leiderschaps- en opleidingsvraagstukken: bel mij en we praten erover verder!

Marit Engelsma