Loslaten: van controleren naar vertrouwen

loesje-loslaten-proceskracht.jpg

Rob Vinke vroeg in 2015 bij 235 directeuren en managers hoe zij staan in leidinggeven, vanuit vertrouwen of controle. Duidelijk is te zien dat het overgrote deel graag vanuit vertrouwen wil leiden en ook denkt dat investeren in vertrouwen meer economische rendement geeft. Maar als het gaat om de praktijk, schiet men toch weer snel door naar de controle kant. Loslaten lijkt hier dan een grote drempel te zijn, loslaten alles te willen controleren. Een thema dat je ook veel ziet binnen organisaties , weet Marit Engelsma van ProcesKRACHT . Vooral bij organisaties waarbij de verantwoordelijkheid meer bij de medewerkers wordt gelegd.  Als leidinggevende ben je gewend om direct de kaders neer te zetten en te zeggen wat ieders taken en rollen zijn. Je hebt de regie in handen. En nu, nu vragen we je die regie los te laten…… Niet helemaal los, maar zeker wel losser dan gewend. Vanuit de eigen praktijkervaring een paar tips die helpen om de stap naar ‘Loslaten’  te maken! 

Zorg voor een  verbindende visie, een gezamenlijk doel
Mensen moeten zelf verantwoordelijkheid willen en kunnen nemen. Daarvoor is wel een context nodig. De leider moet zorgen voor een verbindende en inspirerende visie, een gezamenlijk doel. Dat  geeft de mensen richting en kader en verbindt ze met elkaar. De uitdaging van de leidinggevende is zich niet te bemoeien met de inhoudelijke invulling van die visie. Mensen weten zelf het beste hoe zij hun werk kunnen inrichten. Er is dus wel degelijk richting nodig, alleen verschuift het richting geven door leidinggevenden van het ‘hoe’ naar het ‘wat’ en het ‘waarom’.

Ondersteun je medewerkers
Probeer in plaats van te controleren meer te ondersteunen. Vraag waar je team ondersteuning bij nodig heeft, gebruik je kennis en expertise om hen te helpen en geef op informele manieren feedback. Probeer niet alles voor te kauwen door handleidingen, regels en kaders te stellen, maar neem  een meer coachende rol aan te nemen.

Coachend leidinggeven
De meeste teams zijn uitstekend in staat om met elkaar overeenstemming te vinden over gezamenlijke doelen en kernwaarden. Ook kunnen ze prima afspraken maken over hoe ze met elkaar om willen gaan. Echter, er is meestal wel iemand nodig die de afspraken helpt toetsen aan de organisatiedoelen, die desgevraagd tips en adviezen geeft, maar de keuze bij het team laat. Dit vraagt een ander soort leidinggeven, een coachende begeleidende manier.

Spreek ze aan op hun kwaliteiten en expertise
Richt je op het stimuleren van verantwoordelijkheidsgevoel van de medewerkers. Laat blijken dat je vertrouwen hebt in hun kwaliteiten en spreek ze daar ook op aan. Vraag om input en als je die dan krijgt: neem het serieus. Betrek ze actief bij het ontwikkelen van initiatieven en doe een beroep op hun expertise en ondernemerschap.

Loslaten doe je niet zo maar, dat vraagt echt wat van jezelf als leidinggevende. Maar je zal verrast staan in wat er ontstaat in eigenaarschap, regie en professionaliteit vanuit de medewerkers. Als leidinggevende krijg  je hierdoor ook nog eens meer ruimte om je aandacht te besteden aan waar je als team/afdeling naar toe wilt en om je team daarin te begeleiden. M.a.w.: ‘Als je loslaat heb je twee handen vrij…’.

Auteurs:

Marit Engelsma is eigenaar van ProcesKRACHT.  ProcesKRACHT activeert en implementeert op een natuurlijke en praktische manier effectieve verandering en leiderschap in een organisatie, team en/of project om zo tot een blijvend gewenst resultaat te komen. Kijk voor meer informatie op www.proceskracht.nl  of www.linkedin.com/in/maritengelsma

Josie van Alebeek is organisatiepsycholoog, onderzoeker en schrijver op het gebied van leiderschap, groepsdynamica, en organisatieverandering. Gedrag van mensen in organisaties boeit haar eindeloos. Haar ambitie is om bij te dragen aan de kwaliteit en effectiviteit van organisaties door gedrag van mensen te onderzoeken, analyseren en doorgronden. www.linkedin.com/pub/josie-van-alebeek/2/180/13b

Bronnen:

http://www.hrbase.nl/forum/topics/de-beste-eigenschappen-voor-leidinggevenden

http://www.hrbase.nl/forum/topics/zelfsturing-of-samensturing?

http://www.kwaliteit-in-bedrijf.nl/artikelen/kib92011.php

Willemijn Roelofsen