Leiderschap op de schaats

Vanuit mijn werk als veranderaar en procesbegeleider ben ik veel bezig met leiderschapsontwikkeling van anderen. Maar afgelopen vrijdag 29 januari 2016 stond mijn eigen leiderschap centraal: het schaatsen van de 200 km op de Weissensee in Oostenrijk  (Alternatieve Elfstedentocht). Een goede confrontatie hoe het er voor staat met mijn eigen leiderschap. Ook een  mooi moment om weer zelf te ervaren waarin ik anderen in begeleid. Mijn leiderschapslessen op een rij.

Leiderschap-schaats-proceskracht.jpg

Stel een helder doel dat je ook echt ambieert
Augustus is de beslissing genomen: ik ga de 200km schaatsen! En ik kan je verzekeren, met een beetje trainen kom je er niet. Het is een feit dat het veel tijd en aandacht gaat kosten: voor mijzelf en ook voor mijn omgeving. Een keuze die je maakt, maar die wel zijn consequenties heeft. Je moet er dan ook volledig achter staan.  Een half jaar training ging vooraf: veel schaatsen, technieklessen, tijdschema’s en zorg voor de juiste materialen.

Zorg voor een partner in crime: maatje en coach
Dit alles had ik niet gekund zonder mijn partner in crime. Mijn maatje en tevens mijn coach. Samen met een goede vriendin ben ik deze uitdaging aangegaan. Alleen had ik het niet gekund. Ook al wil ik niet liever dan die 200 km schaatsen, de motivatie om te trainen was niet altijd hoog. Natuurlijk hield ik me elke keer het einddoel voor ogen. En natuurlijk zei ik tegen mezelf dat ik er zonder te trainen niet zou komen. En natuurlijk wil je jezelf en  de buitenwereld laten zien dat je ook ‘doet wat je zegt’. Maar dat neemt niet weg dat er de nodige dipjes waren in de motivatie. Wat is het dan fijn om een partner  in crime te hebben! Je sleept elkaar er doorheen, je krijgt de spiegel voorgehouden, je kan even heerlijk mopperen, met een gelijkgestemde sparren, lachen, relativeren, etc.

Verleg je grenzen : IK STOP!!??
Na heel veel gezonde spanning voor aanvang, is er eindelijk de dag zelf. Het gaat gebeuren. De tocht is voor mij een continue confrontatie met mijzelf en mijn eigen leiderschap. Startend om 07.00          ’s ochtends in het donker met een lampje op je hoofd. Een heel mooi en bijzonder moment al die ‘lampjes’ op het ijs. Maar ook spannend: zie ik wel alle scheuren? De ochtend is strak ons schema rijden en focus op de tijd: geen pauzes, tijdens het schaatsen eten en drinken. Iets na 12:00 uur hebben we er 100 km opzitten. Mooi! Dan komt het mentaal en fysiek zware gedeelte. Door de hoge temperatuur gaat het ijs dooien. Het schaatsen wordt veel zwaarder en vraagt ook daardoor fysiek meer. Ook mentaal zit ik er doorheen. Hoe vaak heb ik tijdens het schaatsen wel niet gedacht: IK STOP!! Heel vaak. Bij 120 km, bij 135 km, bij 150 km en daarna continue…… En toch door blijven gaan ondanks dat je echt niet meer wilt, maar wel met het doel voor ogen. De grens was bij mij  bereikt  na 173 km. Waarom daar? Tuurlijk was ik moe en zei mijn lichaam aan alle kanten ‘stop’. Maar dat deed het al heel veel kilometers. Voor mij was de grens dat ik niet meer ging schaatsen, maar krabbelen. Ik stond veel te  wankel op mijn schaatsen, maakte heel veel ‘bijna val’-bewegingen en was volkomen op. Dat was voor mij de grens. Liever heel het ijs af, dan kapot.

De leiderschapservaringen en mijn werk
Leiderschap is je stretch opzoeken, heldere doelen stellen, je sterktes en zwaktes kennen, weten waar je (voor) staat, je sparringpartner(s) hebben, open staan voor feedback en ook aangeven wanneer de grens bereikt is.  Dit heb ik zelf weer aan den lijve ervaren tijdens deze tocht en zie ik ook terug in mijn dagelijkse werk vanuit ProcesKRACHT.  Al genoemde aspecten passeren de revue in meer of mindere mate afhankelijk van de persoon en het vraagstuk. Het zet mij in ieder geval weer op scherp zodat ik met volle focus en energie verder kan in advisering en begeleiding in (persoonlijke) leiderschapsontwikkeling.

Tevreden over mijn resultaat? Ja! 200 km was zeker mooi geweest, maar ik heb wel het gevoel dat ik alles heb gegeven en het uiterste heb op gezocht. Volgend jaar weer? Iets zegt me van wel….

Auteur:
Marit Engelsma is eigenaar van ProcesKRACHT.  ProcesKRACHT activeert en implementeert op een natuurlijke en praktische manier effectieve verandering en leiderschap in een organisatie, team en/of project om zo tot een blijvend gewenst resultaat te komen. Kijk voor meer informatie op www.proceskracht.nl   of www.linkedin.com/in/maritengelsma

Willemijn Roelofsen