En nu ga ik het anders doen! Gun jezelf een transitieperiode

‘Ik ben niet tevreden met hoe het nu gaat. Vanaf morgen ga ik meer voor mezelf opkomen.’ ‘We gaan de de rol van de adviseur anders positioneren. We stoppen vanaf nu met kleine regeldingen en doen alleen nog maar strategisch advieswerk. ‘ ‘Ik zet mezelf helemaal vast door alleen maar te denken en niet te genieten. Vanaf nu ga ik alleen maar leuke dingen doen en mag dat denken niet meer.’ Zo een paar voorbeelden uit mijn werk met diverse klanten. Met als rode draad: zoals het nu gaat werkt het niet meer, daar stop ik direct mee en ik ga meteen het gewenste gedrag inzetten. Heel begrijpelijk, je wilt het direct veranderen en niks is verleidelijker dan het nieuwe gewenste gedrag direct 100% in te zetten. Helaas, in de praktijk blijkt het succes hiervan maar van korte duur. Het zijn vaak zulke ingesleten gedragspatronen die je wilt veranderen, en dat heb je niet zo maar even gedaan. Door ze ook meteen volledig te willen vervangen, sluit je je oude en vaak ook helpende gedrag uit. Het hoeft niet van het ene uiterste direct naar het andere uiterste. Wil je een lange termijn resultaat? Gun jezelf een transitieperiode.

Nut van een transitieperiode

Het belang van een transitieperiode bij gedragsverandering is cruciaal. Het idee van een geleidelijke overgang, met vallen en opstaan, is vaak realistischer en effectiever dan proberen abrupte veranderingen door te voeren. Enkele redenen waarom een transitieperiode belangrijk is:

  1. Gewoonteopbouw kost tijd:

    • Het creëren van nieuwe gewoonten vergt herhaling en consistentie. Door geleidelijk over te gaan, geef je jezelf de tijd om het nieuwe gedrag te internaliseren en te verankeren.

  2. Leren van fouten:

    • In een transitieperiode kun je verwachten dat er fouten zullen optreden. Deze fouten zijn waardevolle leermomenten. Ze bieden inzicht in de specifieke uitdagingen en helpen je je aanpak aan te passen voor betere resultaten.

  3. Veranderingsproces begrijpen:

    • Een transitieperiode geeft je de kans om het proces van gedragsverandering beter te begrijpen. Je kunt ontdekken welke strategieën wel of niet werken voor jou en wat je nodig hebt om succesvol te zijn.

  4. Mentale aanpassing:

    • Het doorlopen van een overgangsperiode stelt je in staat om mentaal aan te passen aan het idee van verandering. Het stelt je in staat om de mindset te ontwikkelen die nodig is om het nieuwe gedrag vol te houden.

  5. Zelfcompassie:

    • Een overgangsperiode stelt je in staat om zelfcompassie te cultiveren. Het erkent dat verandering moeilijk is en dat fouten onderdeel zijn van het proces. Dit helpt bij het verminderen van zelfkritiek en het vergroten van veerkracht.

  6. Flexibiliteit:

    • Gedragsverandering is geen lineair proces. Door een transitieperiode in te bouwen, geef je jezelf de ruimte om flexibel te zijn en je aanpak aan te passen wanneer dat nodig is.

  7. Stapsgewijze aanpassing van omgeving:

    • Het langzaam aanpassen van je gedrag geeft je de kans om ook je omgeving stap voor stap aan te passen. Dit kan variëren van fysieke ruimtes tot sociale kringen die je ondersteunen bij de verandering.

Gedragsverandering is een proces en het is oké is om niet alles in één keer te bereiken. Het gaat erom dat je bewuste stappen zet, leert van je ervaringen en flexibel blijft in je aanpak. Het erkennen van de waarde van een transitieperiode is een belangrijk aspect van zelfzorg en effectieve gedragsverandering. We mogen onszelf best wat vallen en opstaan gunnen. Succes met jouw veranderproces!



Marit Engelsma