5 tips om uit de managementspagaat te blijven

Onlangs publiceerde Ben Tiggelaar een onderzoek onder leidinggevenden. Hij wilde weten wat leidinggevenden het meest lastig vinden aan het leidinggeven aan anderen en wat ze moeilijk vinden aan de rol van leidinggeven.

Managementspagaat | Leiderschap in een organisatie

Samenwerking en discipline werden het meest genoemd als aspecten die lastig zijn in het leidinggeven aan anderen. De ‘Waan van de dag’ sprong eruit als lastigste punt aan de rol van leidinggevende, gevolgd door de werkdruk en  de ‘spagaat’ van een middenmanager tussen team en directie.

Spagaat
‘Die spagaat zie ik veel terug bij de klanten in mijn eigen werk’, vertelt Marit Engelsma van ProcesKRACHT. Managers zijn vaak doorgegroeid doordat ze goed in hun vak waren en nemen nu opeens de rol van leidinggevende in. Of je wilt of niet, als leidinggevende ben je niet meer dat vertrouwde teamlid.

Dat komt best even hard aan en maakt dat je echt weer moet zoeken naar je positie. Je komt in een heel ander krachtenveld terecht en er wordt van diverse kanten aan je getrokken. Je team, je leidinggevende, je collega’s en andere stakeholders, allemaal willen ze wat van je. Een heuse uitdaging om niet in een spagaat te komen.

Vooral startende leidinggevenden ervaren deze spagaat als erg lastig. Van bovenaf krijgen ze namelijk te horen wat ze moeten doen, maar hun medewerkers hebben weer andere wensen en vragen. Hoe voorkom je dat je te veel meegaat met je medewerkers of dat je het doorgeefluik wordt van jouw leidinggevende?

Herkenbaar?
ProcesKRACHT helpt hierbij en kan je de bagage meegeven om hier je weg in te vinden als leidinggevende. Bijvoorbeeld door eerst te kijken hoe je je als (midden)manager positioneert. Verschillende aspecten komen hierbij aan bod. Om je een idee te geven volgen hieronder vijf tips om weerstand te bieden aan de managementspagaat. 

5 tips om uit de managementspagaat te blijven

  • Bepaal je eigen visie of koers voor de afdeling passend bij de organisatiedoelen. Op deze manier denk je kritisch mee met de top en kun je het ook uitleggen aan je medewerkers. Bovendien zorgt dit voor duidelijkheid en rust, zie ook het blog ‘rust in roerige tijden’ over de stip op de horizon.

  • Maak medewerkers deelgenoot van waar je naartoe wilt, zodat ze geïnformeerd zijn en mee kunnen denken. Zo wordt het een gezamenlijk doel. Vind je dit lastig? Vraag de afdeling communicatie om mee te denken.

  • Spreek ieder aan op zijn talent. Je hoeft niet alles alleen te doen als leidinggevende. Gebruik de talenten in je team en laat ze elkaar aanvullen.

  • Wees duidelijk als dingen niet kunnen en echt buiten de kaders vallen. Stel grenzen en doe dat respectvol.

  • Ken jezelf! Durf kwetsbaar te zijn met al je plussen en minnen. Pas dan kan je anderen goed begeleiden en aansturen. Zodat je weet waar je krachten liggen, waar je aanvulling nodig hebt en weet welke dingen je beter door iemand anders kunt laten doen.

Reageer
Wat vind jij het meest lastig aan leidinggeven en/of aan je rol als leidinggevende?
Deel hieronder je ervaring.

Auteurs:

Marit Engelsma is eigenaar van ProcesKRACHT.  ProcesKRACHT activeert en implementeert op een natuurlijke en praktische manier effectieve verandering en leiderschap in een organisatie, team en/of project om zo tot een blijvend gewenst resultaat te komen. Kijk voor meer informatie op www.proceskracht.nl  of www.linkedin.com/in/maritengelsma

Josie van Alebeek is organisatiepsycholoog, onderzoeker en schrijver op het gebied van leiderschap, groepsdynamica, en organisatieverandering. Gedrag van mensen in organisaties boeit haar eindeloos. Haar ambitie is om bij te dragen aan de kwaliteit en effectiviteit van organisaties door gedrag van mensen te onderzoeken, analyseren en doorgronden. www.linkedin.com/pub/josie-van-alebeek/2/180/13b

Bronnen:

http://www.mt.nl/625/88404/leiderschap/resultaten-leiderschapsonderzoek-ben-tiggelaar-wat-vindt-de-manager-moeilijk.html

http://proceskracht.nl/in-de-praktijk/

Vorige
Vorige

Het nieuwe boeien en binden van medewerkers

Volgende
Volgende

Rust in roerige tijden