Rust in roerige tijden

Veel bedrijven hebben er mee te maken gehad of zitten er midden in: reorganisatie. Reorganisaties door bezuinigingen of als gevolg van nieuwe inrichting om de markt beter te kunnen bedienen. Eén ding is zeker: reorganisatie leidt tot onrust en concurrentie en heeft negatieve effecten op de sfeer en productiviteit. Geen makkelijke situatie om als manager leiding aan te geven.

Focus-proceskracht.jpg

Onzekerheid

Dit overkwam ook een grote gemeente. Een jaar geleden stond deze voor de opdracht om de afdeling met 30% in te krimpen. Dat nieuws was al lang bekend, maar pas toen het dichtbij kwam sloeg het in als een bom.

Het was dan ook gelijk onrustig, medewerkers voelden zich onzeker, emoties liepen op en irritatie onderling en richting de rest van de organisatie werd alleen maar meer.  Want ja, zouden ze hun baan nog hebben over een aantal maanden…?

Ook ontstond stevige concurrentie, wat de sfeer en productiviteit niet ten goede kwam, terwijl het werk gewoon door moest gaan. Het streven was om de medewerkers in deze onzekere periode tot hun nieuwe plaatsing zo goed mogelijk te begeleiden op zowel zakelijk als persoonlijk vlak.

Stip op de horizon

Samen met Marit Engelsma, van ProcesKRACHT, bracht de afdeling in kaart wat er nodig was om de sfeer oké te houden en het werk te doen wat van de afdeling gevraagd werd. Hiermee creëerden ze een stip op de horizon, een gezamenlijk doel, om de onduidelijke en onzekere periode te overbruggen. Deze stip zorgde voor rust. Ze konden weer werkafspraken maken, omdat ze afspraken hadden gemaakt over hoe ze met elkaar om wilden gaan in deze roerige tijden en wie welke taken oppakt.

Onderschat
Deze casus laat zien wat het effect is van het hebben van een stip op de horizon. De kracht van de stip op de horizon wordt echter vaak onderschat, beschrijft bijvoorbeeld ook Kotter in zijn boek ‘leiderschap bij organisatieverandering’. Hij noemt dit punt als een van de acht punten die zorgen voor het mislukken van organisatieverandering.

Volgens Kotter gaat het om twee fouten: “het ontbreken van een heldere en aansprekende visie en het (on)vermogen om die visie over de bühne te brengen. Dus mensen een punt aan de horizon schetsen, inspireren, mee krijgen. Dat leiderschap (in plaats van management) ontbreekt te vaak”.

Het gaat niet alleen om het formuleren van een inspirerende visie, maar ook om het communiceren ervan en dat steeds weer opnieuw. Je moet het vuurtje laten branden en voorkomen dat het uitdooft. Maar hoe doe je dat?

Oplossing
De eerste stap van de oplossing ligt het herkennen en erkennen van de problemen die spelen en die een productieve sfeer in de weg staan. Een externe adviseur kan hierbij helpen, doordat deze van een afstandje kijkt naar de situatie en een spiegel voor kan houden. Vervolgens is het nodig om een duidelijke stip op de horizon te formuleren. Daarna is het belangrijk met elkaar in gesprek te gaan en te zorgen dat je elkaar weer gaat begrijpen, dezelfde taal spreekt en niet allemaal een eigen beeld en idee van de stip op de horizon hebt. ProcesKRACHT adviseert en begeleidt leidinggevenden  managers en teams in dit soort situaties.

Reageer

Wat is jouw ervaring met leidinggeven aan veranderingen in roerige tijden? Heb je gebruik gemaakt van een stip op de horizon? Deel hieronder je ervaring.

Auteurs:

Marit Engelsma is eigenaar van ProcesKRACHT.  ProcesKRACHT activeert en implementeert op een natuurlijke en praktische manier effectieve verandering en leiderschap in een organisatie, team en/of project om zo tot een blijvend gewenst resultaat te komen. Kijk voor meer informatie op www.proceskracht.nl  of www.linkedin.com/in/maritengelsma

Josie van Alebeek is organisatiepsycholoog, onderzoeker en schrijver op het gebied van leiderschap, groepsdynamica, en organisatieverandering. Gedrag van mensen in organisaties boeit haar eindeloos. Haar ambitie is om bij te dragen aan de kwaliteit en effectiviteit van organisaties door gedrag van mensen te onderzoeken, analyseren en doorgronden. www.linkedin.com/pub/josie-van-alebeek/2/180/13b

Vorige
Vorige

5 tips om uit de managementspagaat te blijven