ProcesKRACHT

View Original

Dare to disagree

Dare to disagree: de meerwaarde van het conflict

Wat is het toch dat we conflicten spannend vinden? Veel van ons gaan conflicten zelfs graag uit de weg. Het vraagt namelijk kwetsbaarheid, ongemak, spanning, en ga zo maar door. Zaken die we graag vermijden. Kortom ‘onmacht’ in het omgaan met conflicten, maakt dat we het liever vermijden. Met een onderlaag van irritatie, frustratie en onbegrip die niet wordt uitgesproken. En dat terwijl optimale samenwerking en resultaat juist ontstaat vanuit verschillen tussen mensen. Dankzij dat verschil kom je tot iets nieuws. Het ontdekken van die verschillen vraagt om een constructieve conflictaanpak om de meerwaarde van het conflict te zien en te benutten.

Meerwaarde van het conflict

·        Boosheid komt voor uit zorg. Blijkbaar wordt iemand geraakt door wat er wordt gedaan/gezegd. Het is een uiting van betrokkenheid. Neem de regie in handen door de open dialoog aan te gaan, tijdig en met respect voor de andere persoon en zijn of haar mening. Wat is precies de positieve intentie van de ander? Waar ligt de zogenaamde ‘common ground’, het veld voor werkbare oplossingen.

·        Tegenstanders & -denkers maken je ideeën sterker

Zoek mensen die het niet (zomaar) met je eens zijn. Om te zorgen dat je je eigen denken aanscherpt en een beter resultaat krijgt. Ook zorgt het er voor dat je zelf een betere argumentatie opbouwt.

·        Iedereen wordt gehoord

Mensen zijn altijd bezig met op de een of andere manier hun waarden te verwezenlijken. Door die uit te laten spreken en expliciet naar oplossingen te vragen die alle behoeften (ook die van de tegenpartij) dekken, krijg je de rijkste alternatieven. Het geeft een beter begrip van elkaars drijfveren. Daardoor leren mensen elkaar beter kennen en kunnen ze beter samenwerken. Bovendien ontdekken ze op deze manier hoe ze in de toekomst zelf meerwaarde uit conflicten kunnen halen.

·        Conflicten bieden mogelijkheden

Mensen worden “wakker” door conflicten, de zintuigen komen op scherp te staan, de energie van de betrokken partijen neemt toe. Het hebben van een conflict werkt activerend. Je staat dus helemaal “op scherp” en je aandacht is gericht. Gebruik deze energie om de ander ‘echt’ te horen. Wat is zijn motivatie? wat speelt en leeft er? Wat wil hij bereiken? Waar zitten de overeenkomsten? Dat biedt vaak aan scala aan nieuwe mogelijkheden die samen voor een nog mooier en beter resultaat zorgen.

Tips voor het ‘constructieve’ conflict

·        Acceptatie van het conflict is de eerste stap

·        Creëer een open sfeer waar conflicten mogen plaatsvinden

·        Spreek elkaar rechtstreeks aan en benoem je intenties

·        Spreek en luister om de beurt

·        Kies duidelijke taal, blijf bij het onderwerp en in het heden

·        Zorg voor een wederzijdse bereidheid tot dialoog

·        Toon respect en waardering voor de verschillen

·        Word geen rivalen

·        Accepteer meningsverschillen en geef ruimte

·        Wat vind jij, wat vind ik en hoe gaan wij dat samen doen?

·        Zoek elkaar op en ga de dialoog aan

·        Probeer de verschillen zonder oordeel duidelijk te maken.

Wil je constructief omgaan met conflicten, voor jezelf en/of je team? Ik help je graag om tot een nieuwe impuls in jullie samenwerking te komen.